Yirmi bir yeni üniversite ile birlikte 3 Temmuz 1992 tarih ve 3837 sayılı Kanunla kurulan Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde eğitim-öğretim faaliyetlerine 10 Kasım 1992 tarihinde başlanmıştır. Ancak üniversitenin tarihi, o dönemde Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ne bağlı olarak kurulan Afyonkarahisar Maliye Muhasebe Yüksekokulunun açıldığı 1974 yılına dayanmaktadır. Afyonkarahisar Maliye Muhasebe Yüksekokulu, 1987 yılında Anadolu Üniversitesi'ne bağlı Afyonkarahisar İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi haline dönüştürülmüştür. Bu fakülte, kuruluşu sırasında Afyon Kocatepe Üniversitesi'ne bağlanmıştır.
Ege Üniversitesi'ne bağlı Uşak Meslek Yüksekokulu, Anadolu Üniversitesi'ne bağlı Afyonkarahisar Meslek Yüksekokulu ile Bolvadin Meslek Yüksekokulu da kuruluşları sırasında Afyon Kocatepe Üniversitesi'ne bağlanmıştır. Ayrıca 1992 yılında Afyonkarahisar il merkezinde Afyonkarahisar Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu açılmıştır. Afyon Kocatepe Üniversitesi'ne bağlanan bu birimler dışında Afyonkarahisar'da Fen-Edebiyat Fakültesi, Teknik Eğitim Fakültesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü ile Fen Bilimleri Enstitüsü kurulmuştur.
1993-1994 öğretim yılı başlamadan Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın izniyle Afyonkarahisar ilinin Dinar, Emirdağ, Sandıklı, Şuhut ilçelerinde meslek yüksekokulu açılmıştır. 1994-1995 öğretim yılında Afyonkarahisar'ın Çay ve İscehisar ilçelerinde meslek yüksekokulu kurulmuştur. 1995-1996 öğretim yılında Sultandağı Meslek Yüksekokulu açılmıştır. 1996-1997 öğretim yılında Afyonkarahisar'da Veteriner Fakültesinin yanı sıra Afyonkarahisar Sağlık Yüksekokulu açılmıştır. 1998 yılında Afyonkarahisar'da Tıp Fakültesi açılmıştır. 1999 yılında Afyonkarahisar'da Devlet Konservatuvarı, 2004 yılında Yabancı Diller Yüksekokulu kurulmuştur.
Afyon Kocatepe Üniversitesine bağlı yeni fakülte, enstitü ve yüksekokullar kurulmasına ilişkin kanun, 16 Ocak 2001 tarih ve 24289 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu kanunla Afyonkarahisar'da Eğitim Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü açılmıştır. 2004 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi'ne talebi üzerine Bakanlar Kurulunun onayı ile Yabancı Diller Yüksekokulu kurulmuştur. Bakanlar Kurulunun kararı, 30 Nisan 2004 tarihli 25448 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.
Afyon Kocatepe Üniversitesinin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesindeki İktisat, İşletme, Maliye Bölümlerinin Örgün Öğretim Programlarında 2005-2006 eğitim-öğretim yılından itibaren Zorunlu Yabancı Dil (İngilizce) Hazırlık Sınıfı açılması konusundaki teklifi, 14/01/2005 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında incelenmiş ve 2547 sayılı Kanun'un 2880 sayılı Kanun'la değişik 7/d-2 ve 7/h maddesi ile Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Eğitim-Öğretimi ve Yabancı Dille Eğitim-Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 7. maddesi uyarınca, söz konusu teklif uygun görülmüştür.
2005-2006 öğretim yılında Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu kurulmuş; Afyon Kocatepe Üniversitesi'nin Uşak'ta bulunan 4 fakülte, 1 yüksekokul ve 6 meslek yüksekokulu 17 Mart 2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5467 Sayılı Kanun uyarınca kurulan Uşak Üniversitesi'ne devredilerek Afyon Kocatepe Üniversitesinden ayrılmıştır.
2006-2007 öğretim yılında Afyonkarahisar'ın Sinanpaşa ve Bayat ilçelerinde meslek yüksekokulu kurulmuştur. 2007-2008 öğretim yılında Başmakçı Meslek Yüksekokulu'nun kurulmasının yanı sıra Süleyman Demirel Üniversitesi ile Afyon Kocatepe Üniversitesi arasında karşılıklı yapılan protokol neticesinde Dazkırı Meslek Yüksekokulu'nun Afyon Kocatepe Üniversitesi'ne devri gerçekleşmiştir. Afyon Kocatepe Üniversitesi Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulu ise 2008-2009 öğretim yılında kurulmuştur.
Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi'nin kapatılarak, Teknoloji Fakültesi'nin kurulması, 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Kanunun ek 30 uncu maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 02/11/2009 tarihinde kararlaştırılmıştır. Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknoloji Fakültesi kurulmuştur. Bunun yanı sıra 2009-2010 öğretim yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi Bolvadin Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, 26 Şubat 2010 tarih ve 27505 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2010/103 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuştur.
Afyon Kocatepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin kurulması Milli Eğitim Bakanlığının 19/01/2010 tarihli ve 913 sayılı yazısı üzerine 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Kanunun ek 30 uncu maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 21/06/2010 tarihinde kararlaştırılmıştır. 15 Kasım 2010 tarih ve 27760 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2010/615 sayılı kararın ardından Afyon Kocatepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi kurulmuştur. Afyon Kocatepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, 2010-2011 öğretim yılında, 15 Nisan 2011 tarih ve 27906 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2011/1595 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuştur.
Eczacılık ve İslami İlimler Fakülteleri ise 2012 yılı Eylül ayında resmen kurulmuştur. Eczacılık Fakültesi akademik ve idari yapılanmasını sürdürürken, İslami İlimler Fakültesi ise 2013-2014 akademik yılında ek yerleştirme ile ilk öğrencilerini alarak eğitim-öğretime başladı. Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi'nin kurulmasına ilişkin 2014/6728 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ise 26 Ağustos 2014 günü, 29100 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı. Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nin resmen kurulmasıyla birlikte AKÜ bünyesindeki fakülte sayısı 15’e yükselmiş oldu. Bugün itibariyle Afyon Kocatepe Üniversitesi; 15 fakülte, 5 enstitü, 5 yüksekokul, 1 devlet konservatuvarı ve 15 meslek yüksekokulu ile eğitim-öğretime devam etmektedir.
Üniversitemiz öğrencilerine öğretim elemanlarımız tarafından ders seçme, psikolojik rahatsızlıklar, yurtdışı ilişkileri, lisan öğrenme, mezuniyet sonrası iş bulma konularında danışmanlık hizmetleri verilmektedir.
Atatürk Kongre Merkezi
7320 metrekare kapalı alana sahip 3blokğu 3 katlı ve 2 bloğu tek katlı olmak üzere 5 bloktan oluşmuştur. 1000 kişilik ana konferans salonu bulunan merkezde 2 adet toplantı salonu ve 2 adet seminer solunu bulunmaktadır. Kongre Merkezinde ayrıca idari ofisler yönetici odaları ayrı girişleri bulunan vip salonları sahne arkası bay bayan soyunma odaları sanatçı dinlenme odaları çay salonu yemekhane, kafeterya santral odası depo ve dekor odaları mevcuttur.
Prof. Dr. Sabri Bektöre Konferans Salonu
Ahmet Necdet Sezer Yerleşkesi B Eğitim Blokunda yer alan konferans salonu 15 Mart 2004 tarihinde açılmıştır. Üniversitemize büyük emek vermiş olan Prof. Dr. Sabri Bektöre’nin adının verildiği konferans salonu 183 kişilik oturma kapasitesine sahiptir.
Erdal Akar Konferans Salonu
Ahmet Necdet Sezer Yerleşkesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde yer alan Erdal Akar Konferans Salonu toplam 132 kişilik kapasitesiyle hizmet vermektedir. Ses düzeni kurulmuş olan salon, Şubat 2001 tarihinden itibaren faaliyet göstermektedir.
Abdullah Kaptan Konferans Salonu
Ahmet Necdet Sezer kampüsü Eğitim Fakültesi’nde yer alan Abdullah Kaptan Konferans Salonu toplam 346 kişilik kapasitesiyle hizmet vermektedir. Ses düzeni kurulmuş olan salon, Eylül 2005 tarihinden itibaren faaliyet göstermektedir.
Hayrettin Barut Konferans Salonu
Ahmet Karahisari Yerleşkesinde inşa edilen ve Afyonkarahisar’ın belediye eski başkanı Hayrettin Barut’un adı verilen konferans salonu 29 Haziran 2004 tarihinde açılmıştır. İnşasına 1 Haziran 2004 tarihinde başlanan ve bir aydan kısa bir süre içerisinde tamamlanan Hayrettin Barut Konferans Salonu 220 kişilik oturma kapasitesine sahiptir. Salon bilimsel ve kültürel toplantıların yanı sıra konser gibi müzik etkinlikleri için de kullanılmaktadır.
Tıp Fakültesi Toplantı Salonu
Tıp Fakültesi Morfoloji Binasında bulunan salon çeşitli toplantı, konferans ve seminerlerin yapılmasına uygun nitelikte ve 80 kişi kapasitelidir.
Bu salonlarda öğrenci etkinlikleri gerçekleştirilirken aynı zamanda Fakültelerimiz, Rektörlüğümüz ve Afyonkarahisar da bulunan Özel ve Kamu Kurumları tarafından da önemli bilimsel ve akademik toplantı. Sempozyum, panel, gösteri, konser vs. etkinlikler düzenlenmektedir.
Üniversitemizin kuruluşundan itibaren rektörlük binası olarak kullanılan ve tarihi dokusu korunarak restore edilen bina kültür merkezi olarak hizmet vermektedir. Merkeze Afyonkarahisar’a büyük hizmetleri olan merhum milletvekili M. Rıza Çerçel’in adı verilirken binada Kozmetoloji Merkezi Hizmete Açılmıştır.
Çağdaş bir üniversitenin iyi bir eğitimin yanında sosyal etkinlikler yoluyla da oluşacağının bilincinde olan üniversitemiz, bu doğrultuda birçok etkinliğe önderlik etmektedir. Akademik yıl içinde çeşitli konularda seminer, sempozyum, konferans, panel ve söyleşiler düzenlenmektedir.
Öğrencilerimizin oluşturdukları kulüplerde sosyal, kültürel ve sportif etkinlikler üniversitemiz tarafından desteklenmektedir. Her yıl mayıs ayında üniversitemizin geleneksel bahar şenlikleri düzenlenmektedir. Şenlikler kapsamında gerçekleştirilen panayır, spor turnuvaları, defileler ve gösterilerde büyük coşku yaşanmaktadır.
Çok yönlü bireyler yetiştirmenin amaçlandığı üniversitemizde kültür ve sanat etkinliklerine de ağırlık verilmektedir. Üniversitemiz bünyesinde bulunan Atatürk Kültür Merkezi, M. Rıza Çerçel Kültür Merkezi, akademik birimlerimizde yer alan salonlar bu tür etkinlikler için kullanılmaktadır. Salonlarımız öğrenci ve öğretim elemanlarımızın her türlü kültürel ve sanatsal etkinliğine cevap verecek kapasite ve donanımdadır. Öğrencilerimiz Afyonkarahisar'da bulunan sinema salonları ile de gösterimde olan filmleri takip edebilmektedirler.
Tüm kampuslerimizde öğrencilerimizin spor yapmasına imkan veren spor tesisleri de bulunmakta ve oluşturulan takımlarda genç sporcularımız spor yapabilmektedir. Öğrencilerimiz futbol, basketbol, voleybol, tenis, masa tenisi badminton, atletizm, ritmik jimnastik, step dağcılık, boks, güreş, tekvando ve karate sporlarını yapabilmekte ve takımlara girerek turnuvalara katılmaktadırlar.